top of page

LENTE

Heerlijk de lente! Zo fijn dat alles weer gaat uitlopen en bloeien, echt genieten!

Annamarie Koppelaar

Door : Annamarie Koppelaar

Lindebloesem

​

Lindebloesem is goed voor de luchtwegen en vochtafdrijvend.

 

Daarnaast heeft het een kalmerende en ontspannende werking.

Het is bloedzuiverend, pijnstillend en ontstekingsremmend.

​

De hele plant is eetbaar en goed voor alle kromsnavels.

​

Het ruikt lekker en heeft een fris-zoete smaak.

Mariadistel

​

Maart, de mariadistel is rijk aan antioxedanten, dus weerstand verhogend, het heeft een ontstekingsremmende werking. Het ondersteund de lever bij de afbraak van vetten en helpt vervetting tegen te gaan. Daarnaast heeft het een gunstige werking op het cholesterolgehalte in het bloed.


Het zaad kan droog gegeven worden, maar ook geweekt of gekiemd. Tevens kan het in een thee verwerkt worden. Eén maal per week wat zaden door hun chop, in verschillende stadia (droog, geweekt of gekiemd) vinden de vogels heerlijk. De bloemen worden met smaak gegeten, met het blad doen ze weinig.
Zie ook maand juli

Mariadistel

Fruitbloemen

​

In maart begint alles in bloei te komen en we hebben allemaal zin in de zomer. Hier wat info over wat eetbaars voor onze vogels:

​

  • Framboos, uiteraard de vruchten mogen gegeten worden. Maar ook het blad, de takken en de wortels. Echter...... wees voorzichtig in het voorjaar met veel uitlopers voeren. Framboosblad stimuleert namelijk de hormonen voor voortplanting, dus als je niet wil kweken, gewoon wachten op de vruchten of later in het jaar de bladeren voeren.

​

  • Braam, ook hier mogen de vruchten, de takken, de bladeren en de wortels gevoerd worden.

Tip: de uitlopers drogen voor later in het jaar! 

Hele jonge braamuitlopers; goed voor de luchtwegen en het verteringstelsel, werkt bloedreinigend en onstekingsremmend. Bevat ijzer, ca, fosfor en vitamine A en C. Braamblad levert energie.

​

  • Zwarte bes: uiteraard ook hier de bessen maar ook de takken, bladeren en wortels mogen gevoerd worden. Als de bloemen aan de takken staan een ware traktatie.

​

  • Meidoorn: de uitlopers komen momenteel aan de struiken. Ik kan de vogels niet blijer maken met een meidoorntak. Het blad, de bloemen, de bessen zijn favoriet, maar ook de takken worden verpulverd (helaas voor mij bevat de meidoorn akelige stekels).

Plukseizoen

​

April, het plukseizoen is begonnen en we zien steeds meer topics verschijnen met een foto van een bloem/plant/tak met de vraag: mag dit gevoerd worden. Vaak laten we deze vragen toe en geven we antwoord, maar een beetje zelfstudie kan geen kwaad
(zoekfunctie gebruiken op dit forum is een goede optie).
Persoonlijk vind ik het een erg leuke ontwikkeling en wil ik graag mijn kennis delen.
Ik heb al een aantal keer de vraag gekregen, hoe weet je dat allemaal, wat wel of niet giftig is voor vogels? Het antwoord op deze vraag is zelfstudie en een dosis koppigheid en nieuwsgierigheid. Zo'n 30 jaar geleden begon de fascinatie voor eetbaar groen uit de natuur en ben ik begonnen met plukken uit de natuur, eerst voor mijzelf, later ook voor mijn dieren en de dieren die ik verzorg.

Boeken waar ik veel aan gehad heb, en nog steeds gebruik als naslagwerk, zijn oa.:

  • Veldgids, geneeskrachtige kruiden en planten

  • Groen magie

  • Wildplukken

  • Welke eetbare plant is dat

  • Eetbare wilde planten

  • The complete pet bird owner's handbook

Verder raadpleeg ik veel websites van diverse vogelverenigingen, waaronder:

  • Cockatielcottage

  • Theparrotsocietyuk

  • Websites van diverse vogeldeskundigen

En uiteraard de Avian raw whole foodnutrition.

Let op bij websites dat er betrouwbare informatie opstaat. Wees hier kritisch in. Een hele belangrijke in het voeren van groen uit de natuur is een vogel niet gaan vergelijken met een mens. Sommige bloemen en planten zijn voor mensen prima te verteren, maar een vogel lukt dat niet, wordt ziek of gaat dood. Andersom kan trouwens ook. Vogels hebben nu eenmaal een ander verteringstelsel als een mens en daar hebben we rekening mee te houden. Dus niet denken: ik kan het eten, dus mijn vogel vast ook wel.
Verder gewoon gezond verstand gebruiken: we willen zo gevarieerd mogelijk voeren, dus nu de paardenbloemen volop bloeien, niet dagelijks paardenbloemen aanbieden, dat wordt teveel. Meenemen in een weekmenu is geen probleem.
Drogen is een idee, diverse manieren zijn hier geschikt voor, let dan op dat je jonge bladeren en bloemen neemt om te drogen, hier zit de meeste voedingswaarde in. Wil je je hier zelf niet aan wagen, koop het dan, een mooie aanvulling in het rantsoen. Als je gedroogde bloemen/kruiden geeft, vergis je dan niet in de hoeveelheid. In gedroogde vorm heb je vele malen minder nodig dan in verse vorm.
Verder nog één tip: weet wat je voert en waarom. Zomaar een bloem/plant voeren (ook al weet je dat deze niet gifig is), maar de voedingswaarde van die bloem/plant niet weten is zinloos en zelfs gevaarlijk. Een plant of bloem kan bijvoorbeeld een verhoogd gehalte aan ijzer bevatten. Heb jij toevallig een vogelsoort die daar gevoelig voor is, heb je hier rekening mee te houden in zijn rantsoen. Het voeren van ijzerhoudende bloemen/planten/groenten moet je dan goed doseren.

 

De eerste bloemen in de tuin:

​​​

​Vergelijkbaar in voedingswaarde met spinazie. Rijk aan vit. A en C, ijzer, Calcium en Magnesium. Werkt bloedzuiverend en ontstekingsremmend. De jonge toppen van de plant plukken. Bang voor de prikkels? Even in heet water laten staan en de brandnetel prikt niet meer. Brandnetel is eetlustopwekkend, dus te gebruiken als de vogel wat slechter wil eten.

Brandnetel afgespoelen met heet water, zodat hij niet meer prikt.

​

  • Goudsbloem

​Inwendig en uitwendig te gebruiken. Rijk aan vit.E complex en werkt sterk ontstekingsremmend en is wond helend. Heeft een anti-microbiële en antivirale werking. Helpt de spieren ontspannen.

​

  • Kleefkruid

​Heeft een ontgiftende, bloedreinigende werking, is ook ontstekingsremmend en eetlustopwekkend. 
Is sterk geneeskrachtig, dus zeker geen plant om dagelijks te voeren! Kan ook thee van getrokken worden, theewater geven naast gewoon water. 
Het kleven van de plant wordt minder door ze in heet water te leggen.
​

​

  • Laurier

​

Wil je laurier voeren en op safe spelen, gebruik dan een gedroogd laurierblad wat je op de kruidenafdeling in de supermarkt koopt. Normaal ben ik voor vers, maar weet je het verschil niet tussen laurier of laurierkers is een vergissing snel gemaakt.

​

Enkel verschillen

​​​​

  • Laurier, uit de laurierfamilie, is een trage groeier die het liefst in een pot of kuip staat. Kan niet zo goed tegen de winter, maar overleefd als deze beschut staat. Geeft bij bladkneuzing een kruidachtige geur af. Deze is eetbaar en kan gebruikt worden. 

  • Laurierkers, uit de rozenfamilie, is een snelle groeier, is winterhard en blijft groen, staat het liefst in de volle grond. Kan 2 meter per jaar groeien in hoogte en breedte. Je vindt deze vaak in een groene haag-vorm!

​​

  • Laurierkers is giftig, dus niet gebruiken.

​

  • Madeliefjes​

Madeliefjes bevatten vitamine C en magnesium. Ze werken bloedzuiverend en ontstekingsremmend. In het voorjaar smaken de madeliefjes nootachtig en worden ze graag gegeten door de vogels. Ook het blad en de wortels mogen gevoerd worden.

​

  • Paardenbloem

Ondersteund de werking van de lever. Zowel de bloemen, de bladeren als de wortels te voeren. Ook makkelijk te drogen, vooral het blad. De paardenbloem bloeit al vroeg in het jaar en kan het gehele jaar geplukt worden.De paardenbloem is rijk aan antioxidanten en ondersteund de werking van de lever en heeft een preventieve werking voor hart- en vaatziekte. Paardenbloemen hebben een ontstekingsremmende werking. Het blad heeft een hoge voedingswaarde.

​​

  • Paarse dovenetel

​Bevat ook veel ijzer, vit. A en C. Bloemen worden graag gegeten vanwege de zoete honingsmaak. Verse jonge bladeren en de toppen van de plant plukken. 

De paarse dovenetel is één van de eerste bloeiers in het voorjaar. Niet alles plukken, ook de bijen gebruiken deze plant om op krachten te komen na de winter.

​

  • Viooltjes

​Een leuk bloemetje wat eetbaar is, ook de steeltjes en de blaadjes zijn eetbaar. Alle violen, dus maarts-viooltje en bosviool ... let wel op, als je ze koopt in een tuincentrum is de kans groot dat ze behandeld zijn met een chemisch goedje. Ze liggen steeds meer in de supermarkt bij de eetbare bloemen.

​

  • Vogelmuur

​Rijk aan ijzer, calcium, kalium, selenium en magnesium. Bevat vit. A, B2 en C
Vogelmuur werkt aansterkend en wond helend. Vogels zijn gek op de kleine witte bloementjes en de zaadknopjes die gevormd worden. Ook het blad eten de vogels graag. In het voorjaar is het een geliefde toevoeging in het rantsoen door de hoeveelheid ijzer die het bevat.

​

Vlierbessen

​

Tijd van de vlierbloesem is aangebroken. De meeste vogels vinden ze heerlijk.
Rijk aan antioxedanten, is vochtafdrijvend, is goed voor de luchtwegen en werkt ontstekingsremmend.
De kracht van vlier zit in de smaak! Met vlier
bloesem over de maaltijd gestrooid smaakt alles net iets frisser, zoeter en lekkerder!
De bloeitijd is kort, 2 tot 3 weken. De bloemen zijn goed te drogen en behouden dan hun werkzaamheden. Pluk niet alles anders zijn er geen bessen. Voor de vlierbessen moeten we wachten tot eind augustus, begin september.

Vlierbessen

Plukken in maart & april

Marina Slijkhuis

Door : Marina Slijkhuis

​

Het vroege voorjaar brengt weer mooie jonge plantjes.

​

Je vindt nu:

​

-Brandnetelblad: gebruik de bovenste toppen (5 blaadjes)!

Bloedzuiverend en versterkend, bevat veel mineralen zoals ijzer kalium, calcium. Vit. A en C

​

-Paardenbloem: hele plant eetbaar...ook de wortels.

Goed voor de spijsvertering. Bloedzuiverend. Bevat ijzer, kalium, vit A, B, C en D.

​

- Rozen: hondsroos, rimpelroos, egelantier.

Blad: licht laxerend, samentrekkend (genezen van wondjes)

​

-Dovenetel: bloemen, stengel en bladeren.

Goed voor darmkrampen (milde diarree), luchtwegen. Vit. B en veel vit. C

 

-Braamblad: reinigend bij ontstekingen, versterkt immuunsysteem.

Goed bij milde diarree, wondjes in bek en keel

​

-Framboosblad: weerstand

​

-Madeliefjes

​

​

bottom of page