top of page

ZOMER

Door : Annamarie Koppelaar

Akkerdistel

 

Juli, de akkerdistel staat nu volop in bloei. Licht tot donker paarse, zoet geurende bloemen. Insecten zijn er dol op, dus die zwermen er altijd wel omheen.
De vogels hier zijn dol op de bloemen met hun nectar en eten ze dus graag. Na bestuiving vormt zich een klein nootje in de mannelijke bloemen, dus rond september zijn de bloemen nog steeds in trek bij de vogels.
De stengels en wortels zijn ook goed voor de vogels. Het sap van de plant heeft een antibiotische en antibacteriële werking. Daarnaast helpt het bij schimmelinfecties en bij spijsverteringsproblemen. Als je de stengels wilt voeren zou ik wel de stekels er van af halen, een vervelend karweitje...
Van de gehele plant kan thee getrokken worden.
Nu niet massaal deze bloemen gaan voeren, maar een aantal bloemen per week kan gerust. Drogen voor de winterperiode is ook mogelijk.

Akkerdistel

Mariadistel

 

 

Een poosje terug, maand maart, heb ik een berichtje over de Mariadistel geplaatst. Inmiddels zijn de eerste bloemen uitgebloeid en is het zaad aan het rijpen. Een aantal bloemen laat ik uiteraard helemaal drogen, zodat het zaad goed bewaard kan blijven. Sommige uitgebloeide bloemen/zaadbollen voer ik nu, een traktatie voor de vogels, maar voor mij een klusje....
De zaadbollen hebben namelijk gemene stekels. Normaal knip ik die er al af voordat ik de zaadbol van de stengel knip, dat hanteert wat makkelijker. Nu voor de foto even zo.
Voor de vogels snij ik de bol in 2 of 3 stukken, waarna ze zelf de zaden eruit kunnen peuteren. Het lijkt of de vogels totaal geen last hebben van de stekels....

Mariadistel

Kamille

 

Echte kamille
Een super bloemetje wat nu bloeit! Op voedselarme grond te vinden, houdt van zon. Niet te verwarren met valse kamille, het zusje van de echte. Echte kamille heeft een kenmerkend geel hart, wat hoger ligt dan de witte, naar beneden hangende bloemblaadjes. Snij je het gele hart doormidden is het hol. Ook de heerlijke kamille geur is kenmerkend voor de echte kamille.
Het valse zusje heeft geen afhangende witte bloemblaadjes en geen hol hart. Ook de typische kamille geur ontbreekt.

 

Echte kamille is goed voor:

  • Heeft een kalmerende werking, gaat angst en stress tegen.

  • Is goed voor de huid en veren, helpt de vogel door de rui.

  • Heeft antibacteriële werking en gaat schimmels tegen.

  • Helpt de spieren ontspannen en wonden sneller genezen. Weerstand verhogend.

 

De bloemen worden graag gegeten, daarnaast kan er thee van getrokken worden wat vogels graag drinken. Zomaar wat bloemetjes is het drinkwater is ook aan te raden.
Uiteraard niet iedere dag, maar zoals met alles een echte aanvulling in een gevarieerd dieet.
Nu is de tijd om te drogen. Pluk niet alles, laat ook wat staan voor de bijen en voor de vermeerdering van de plant!
Heb je perongeluk de valse kamille geplukt, geen zorg. Je vogel gaat hier niet dood aan, de heilzame werking is er alleen niet. Ook stengels en blad kan je voeren, maar de kracht zit in het bloemetje!

Kamille

Hibiscus bloemen

 

In augustus zijn de eerste bloemen gedroogd voor de wintervoorraad.

De witte zijn nu aan de beurt, donkerpaars en licht roze volgen nog. Hibiscus geeft een boost aan het immuunsysteem, bevat veel vitamine C. Rijk aan antioxedanten en helpt oa tegen hoge bloeddruk. Altijd in een gevarieerd menu toepassen, bij extreem veel hibiscus voeren bestaat er kans op leverschade. Dus met beleid voeren! De vogels zijn er dol op!

 

Het ligt ook een beetje aan de grote van de vogel.

Ara's 2 of 3 per keer en dan 1x om de 3 weken. Een kleinere geef je dus minder, bijv een grasparkiet maar een halve... Dus zeker niet dagelijks

 

Je kunt er ook thee van maken.

Drogen kan ook, op een lage temperatuur, 40 à 50°C, in een oven die je op een kier zet voor ventilatie.

 

De stamper met het stuifmeel vinden ze het lekkerst.

​

Hibiscusbloem
bottom of page